Problem z uruchomieniem przy braku podgrzania świcami żarowy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • klemensik22
    Classic
    • 2014
    • 1

Wielkie dzięki za mile spędzony czas. Szkoda że był to tylko jeden wieczór, ale lepsze to niż nic Fajnie było zobaczyć Wasze ryjki po bardzo długiej przerwie. Teraz oby do 4 czerwca wytrzymać.
    Zamieszczone przez Wally
    Chyba mi się alkomat rozregulował
    Jakie rozregulował mi pokazywał 0.00 :diabelski_usmiech
    Wally wielkie dzięki za zaebisty gadżet. Bardzo się przyda zwłaszcza w wyprawach motocyklowych gdzie bagaż jest ograniczony

[ Dodano: Pon 04 Maj, 15 09:12 ]
    A i wracając wczoraj z kaszub mijałem się ok 16 w Małej Karczmie ze srebrną O1. Tylko nie pamiętam kto nią był na Ocyplu
    "klemensik22"
  • johny_89
    Classic
    • 2012
    • 13

Witam !
    Mam następujący problem.
    Od jakiegoś czasu mam problem z uruchomieniem auta (Octavia I, 2000 r. TDI AHF)
    Co jakiś czas podczas uruchamiania auta nie pojawia się kontrolka podgrzewania świecami żarowymi i w tedy choćbym nie wiem ile kręcił rozrusznikiem auto się nie uruchomi.
    Zdarzyło się to na zimnym jak i ciepłym silniku. Czasem wystarczy aby auto postało z 1h-2h i po ponownym włożeniu kluczyka do stacyjki i przekręceniu zaświeci sie kontrolka podgrzewania i auto pali na dotyk. Najczęściej się to zdarzało, gdy gasło auto przy ruszaniu dla mojej żony. Czasami pomagało wyjęcie i włożenie kostek(przekaźników) nr 53 i 18 znajdujących się pod maską, ale teraz nic to nie pomaga. Najczęściej nie mogę uruchomić samochodu jak oczywiście gdzieś muszę pilnie pojechać co mnie bardzo irytuję. Prosze o pomoc, być może ktoś miał podobny przypadek. A może to poprostu świece do wymiany ? Dawno nie były wymieniane. Czekam na cenne uwagi i pozdrawiam forumowiczów OCP
    OCB ? ==> OCP
    Zdjęcia

Komentarz

• krzychuuu80
      Drive
      • 2013
      • 93

trzeba wymienić przekaźnik świec - nie wiem pewne, ale chyba 109 jak Ci nikt nie napisze czy to właściwy to jutro Ci podam czy faktycznie 109 - u siebie miałem to samo z dwa miesiące temu. kręciłem kręciłem a auto nie zapaliło po wymianie przekaźnika wszystko hula

Komentarz

• johny_89
        Classic
        • 2012
        • 13

Trochę mnie nakierowałeś więc poczytałem i wydaje mi się że to pzekaźnik świec żarowych nr 103 bo ludzie piszą różnie 109 albo 103, ale jakbyś mógł sprawdzić i dać info który to na 100% to będę wdzięczny bo auto pilnie potrzebne. Pozdro.
        OCB ? ==> OCP
        Zdjęcia

Komentarz

• endryu
          RS
          • 2006
          • 3773
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Do weryfikacji przekaźnik główny. Nie przekaźnik świec żarowych. Częsta usterka w starszych 1,9 TDI. Po wyjęciu przekaźnika można go rozebrać oczyścić styki i poprawić złącza lutowane. Temat prosty do ogarnięcia. W mojej byłej O1 2000r. tak było Na schemacie rozmieszczenie przekaźników.

schemat z opisem http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=28894

I taki sam przekaźnik w Golfie http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=140&t=409329
          O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
          O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
          =================================================

Komentarz

• krzychuuu80
            Drive
            • 2013
            • 93

u mnie jest 109 - oryginalny ze znaczkiem VW i audi - 1,9 tdi agr 1999r

Komentarz

• johny_89
              Classic
              • 2012
              • 13

Oczywiście miałeś rację. Jest to przekaźnik nr 109. U mnie także jest oryginalny VW-oooo. Widać było że ktoś już kiedyś go rozbierał. Ja także rozebrałem i przelutowałem porządnie wszystkie styki i autko śmiga. Dzięki za pomoc. Zamykam temat
              OCB ? ==> OCP
              Zdjęcia

Komentarz

Pracuję...